Tips til kjøp av bruktbil

gebrauchte

Det er dyrt med bil i Norge, både når det kommer til innkjøp og det å eie bil. Men kjøper man brukt bil så vil man spare svært mye penger kontra et nybilkjøp, og allikevel kan man sitte igjen med mye bil for pengene. Det gjelder dog å gjøre en grundig forhåndsjobb når man leter etter ny bruktbil, og for at du skal være best mulig forberedt når du skal kjøpte deg bruktbil, så skal vi i denne artikkelen komme med noen gode tips til kjøp av bruktbil.

Hvordan er bilens tilstand?

Prisen på bilen vil i mange tilfeller reflektere bilens tilstand, selv om dette aldri er noen fasit. Det finnes mange uærlige sjeler der ute, og minst like mange uvitende. Derfor er du selv nødt til å kontrollere bilen selv om det i annonsen måtte stå at den er plettfri. Når du leter på nettet etter potensielle kandidater, så bør du lage deg en sjekkliste for kjøp av bruktbil. Blant annet så bør bilen være EU-godkjent, slik at du på den måten sikrer deg mot mange trafikkfarlige feil. Skal man kjøpe bruktbil i lavere prisklasse bør man også se på dekkene – både sommer- og vinterdekk. Skal man kjøpe nye dekk i tillegg, så koster dette gjerne en del penger.

Sjekk også servicehistorikken til bilen. Hvis bilen har gjennomgått alle servicer til oppsatte tidspunkter, så er dette en god indikasjon på at bilen har blitt tatt godt vare på. Hyppig oljeskift og nødvendige reparasjoner skal være dokumentert her. Du kan også se når større prosjekter som skift av registerreim har blitt gjort (eller må gjøres). Tenk også på hvilket sikkerhetsutstyr bilen har, selv om de fleste biler i dag er utstyrt med airbag og lignende.

Hvilken bruktbil skal du velge?

sparenEt kjapt søk på FINN.no forteller oss at det i skrivende stund finnes over 50 000 biler til salgs i Norge. Så hvilken skal man velge? De fleste har kanskje allerede en preferanse når det kommer til både merke og modell, men ved å unngå de største og mest populære merkene, så kan man spare ganske mye penger. Du kan få like mye bil for pengene med kanskje mer nymotens teknologi ved å ta et mindre populært merke. Samtidig kan bilen være nyere, slik at du unngår rust, riper, steinsprut og andre skader/slitasje som vanligvis oppstår når en bil har vært brukt i noen år.

Utover dette er det viktig at du gjør en grundig sjekk når du først har funnet deg en bil som du tar turen for å se på. Prøvekjøre er selvfølgelig obligatorisk, og her er det lov å teste bilen fullt ut. Prøv knapper, funksjoner, vindusspylere og kjør gjerne bilen litt «hardt». Med det mener vi at du tester bremser, styring, clutch og så videre. Ser det hele bra ut, så kan du også spare ganske mye penger på å være tøff i forhandlingen. Gå hardt ut og kom med et bud under prisantydning – uten å opptre uhøflig – og kanskje vil selgeren gi deg et avslag som smaker godt i munnen.